Paella, tortilla, churros... Tak! To hiszpańska kuchnia
Paella, tortilla, churros, gazpacho...
Tak! To kuchnia hiszpańska...
Obecnie uczniowie klasy czwartej, grupy międzyoddziałowej uczący się języka hiszpańskiego poznają słownictwo związane z jedzeniem.
Podczas uczenia się nowego słownictwa uczniowie postanowili spróbować hiszpańskich smaków i przygotowali w domu "ensalada rusa", czyli sałatkę jarzynową w wersji hiszpańskiej.
Zachęcamy również do spróbowania.
Poniżej podajemy przepis.
Składniki:
Porcja na około 3 osoby
4 ziemniaki- cuatro patatas
2 jajka- dos huevos
Por - un puerro
2 marchewki- dos zanahorias
Oliwki- olivas
3 ogórki konserwowe- tres pepinillos en vinagre
Sól- sal
Pieprz- pimienta
Majonez- mayonesa
Tuńczyk z puszki- atún de lata
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchewki i jajka ugotować. Obrać, pokroić w kostkę, dodać pokrojony por, oliwki, ogórki i tuńczyk. Dodać pieprz i sól i na koniec majonez.
Sałatka podawana jest na zimno najczęściej z chlebem hiszpańskim podobnym do naszej bagietki.
Nazwa sałatki to ensalada rusa.
W internecie można spotkać różne jej wersje. Nasza wersja jest wersją z północnej Hiszpanii.
¡Buen provecho! Smacznego!